Daugiausiai žalos pridarę kompiuteriniai virusai

Verslas nuolatos kenčia nuo virusų sukeltų pasekmių. Juk virusu užkrėstu kompiuteriu nebegalima kurį laiką dirbti, dingsta svarbūs duomenys ir taip gaunami nuostoliai. Kokie nuostoliai asmeniniam kompiuteriui? Beveik jokie, nes trunka tik laiko, kol virusai išvalomi arba perinstaliuojama operacinė sistema kartu su duomenimis palaidodama ir virusus. Kokie kompiuteriniai virusai patys nuostolingiausi? Paklausėme Novirus.uk specialistų. Jie paminėjo 5 pavadinimus:

  1. Nuostoliai pasaulyje – 10 milijardų dolerių. Šis virusas buvo lyg ir nekaltas, tačiau nuostolių pridarė itin daug. Du filipiniečiai sukūrė šį meilės prisipažinimo virusą, kuris sukėlė tikrą chaosą pasaulyje, nes manoma, kad juo užsikrėtė 1 iš 10 pasaulyje veikusių kompiuterių. Virusas išsiunčia laiškus su meilės prisipažinimu ir nedideliu failu, kurį atvėrus, jis užkrečia kompiuterį ir padaro tą patį – visiems kontaktams išsiunčia užkrėstą laišką, o pats pakeičia tam tikrų failų pavadinimus ir sėdi neaptiktas. Užtruko nemažai laiko, kol buvo surastas būdas juo atsikratyti. Per tą laiką daugybė įmonių el. pašto tarnybų buvo paralyžiuota. O be el. pašto verslas dabar iš viso sustoja…
  2. Code Red. Nuostoliai – 2 milijardai dolerių. Šis virusas atsirado 2001 metais ir užpuolė serverius. Jo veikimo principas gana paprastas – jis „suvalgo“ laisvus resursus ir serveriai pradeda strigti. O tai reiškia, kad stringa įmonių ir organizacijų el. pašto tarnybos, interneto svetainės, vidiniai įmonių sprendimai – duomenų bazės, projektų valdymas, failų dalinimosi tarnybos, buhalterinės apskaitos programos ir t.t. Manoma, kad buvo užkrėsta 2 milijonai serverių visame pasaulyje.
  3. Nuostoliai – 80 milijonų dolerių. Jį sukūrė studentas, kuris vėliau padėjo teisėsaugai gaudyti kitus virusų kūrėjus ir programišius, tad savo darbu tikrai atpirko tuos nuostolius. Virusas paprastas – išsiunčia užkrėstą Word dokumentą pirmiems 50 Outlook kontaktų sąraše esančių adresatų. Dėl šios priežasties sutrikdytas įmonių el. pašto tarnybų darbas, o tai galima įvertinti gana tiksliai.
  4. Nuostoliai – per 70 milijonų. Šis virusas graikų dievo vardu buvo tikras nusikaltėlis. Tai Trojos arklys, kuris 2009 metais vogė duomenis iš apkrėstų kompiuterių savininkų – el. bankininkystės, finansinius ir t.t. Pasinaudoję kitais žmonėmis, programišiai iš Rytų Europos sugebėjo persivesti apie 70 milijonų dolerių. Tai nėra galutinis skaičius, nes neaišku, kiek pinigų buvo gauta šantažo būdu iš stambių korporacijų vadovų (vagiami buvo ne tik finansiniai duomenys, bet ir kita jautri informacija). Teisėsauga visame pasaulyje sulaikė per 100 žmonių, bendradarbiavusių su šio viruso kūrėjais.
  5. Nuostoliai – 18 milijonų dolerių. Paauglys iš Vokietijos už šį virusą buvo nuteistas 21 mėnesiui lygtinai, nors nuostolių pridarė apsčiai. Sasser išnaudoja kompiuterio resursus, dėl ko kompiuteris sunkiai pasileidžia, o programos stringa. Labai nukentėjo ligoninės, oro uostai ir kitos svarbios įmonės bei organizacijos. Skaičiuojama, kad apkrėsta buvo per 1 milijoną kompiuterių.

Kaip matote, nuostoliai milžiniški, nes įmonių finansai nukenčia labai smarkiai nuo virusų.

Kaip jais užsikrečiama? Labai paprastai. Juk darbuotojams leidžiama naršyti internete ir tikrinti asmeninį paštą darbo metu. Pakanka, kad vienas iš darbuotojų tūkstantinėje kompanijoje atsidaryti el. paštu platinamą užkrėstą virusą ir didžioji dalis darbuotojų jau gaus laiškus iš savo kolegos su meilės prisipažinimu arba kvietimu atidaryti dokumentą ar paspausti keistą nuorodą. Po kelių minučių įmonės darbas jau paralyžiuotas, IT skyrius laksto kaip bitės įgelti ir aiškinasi, kas nutiko ir kaip kompiuterius atstatyti… Nuostoliai garantuoti.

Add a Comment