Kokios židinio kapsulės naudojamos namuose?

Židinius namuose statome tam, kad apšildytume namus arba dėl jaukumo. Nuo židinio paskirties priklauso kokio tipo kapsulę pasirinksime. Kokie yra židinio kapsulių tipai ir kuo skiriasi jų naudojimas?

Tradiciniai židiniai

Židinius žmonės naudoja skirtingai. Vieni užsidega tik tuomet kai norisi jaukumo ir šventinės nuotaikos namuose, kiti bando dar ir prišildyti namus. Patys populiariausis yra židiniai su tiesiu arba lenktu stiklu, turintys oro pritekėjimo valdymą iš apačios ir virš durelių viršaus. Apačioje oro pritekėjimas reikalingas degimo procesui užtikrinti, na o viršuje oras reikaingas nupūsti dūmus nuo stiklo tam, kad sitklas kuo ilgiau išliktų švarus nuo suodžių. Tradicinės židinio kapsulės būna gaminamos iš plieno arba ketaus. Iš ketaus pagamintas židinys yra sunkus bet tarnauja ilgiau ir užgesus ugniai išlaiko šilumą ilgiau. Tokie yra Spartherm židiniai, modernaus dizaino, įvairaus stiliaus, venos ar kelių pusių stiklais su lengvu pakėlimo mechanizmu.

Židiniai su ortakiais

Jei norite židinį išnaudoti visais aspektais, turite įrengti ortakių sistemą. Židinys su specialia ertme karštam orui tinka sodyboms kur šildymas nėra pastovus. Ši šildymo sistema labai patogi dar ir todėl, kad joje nėra jokių vamzdynų ar vandens ir nereikia jokios priežiūros. Ortakių pagalba namus prišildysite daug greičiau, šiam tikslui galima sumontuoti vidinį karščiui atsparų ventiliatorių. Turint tokią sistemą, net ir labai atšalusį namą prišildysite per 1 valandą su nedideliu glėbiu malkų arba briketų.

Židiniai su vandens pašildymu

Buitiniam naudojimui vandenį galima paruošti elektriniu boileriu, kieto kuro katilu arba židiniu su vandens pašildymo talpa. Ji sumontuota ant židinio kapsulės viršaus ir reikalauja pajungimo į centrinį namo šildymą. Tokio tipo šildymas labiausiai tinka ten kur yra radiatoriai. Prieš žiemos šalčius iš sistemos būtina išeisti vandenį. Šiuo metu tokio tipo židinių perkama vis mažiau nes už tokią sumą galima nupirkti šilumos siurblį oras-vanduo kuris atliks šildymo funkcija ir nereikės rūpintis vandens išleidimu. Tai yra tikras vargas du kartus per metus užildyti ir nuleidinėti sistemą nes tai žalinga ir pačiai sistemai, nes nuo to tik dar labiau rūdija metalas.