Ministerija imasi duomenų reformos: siekia atverti jų daugiau ir rengia ekspertų susitikimus

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, siekdama ekonominę ir socialinę naudą kuriančio viešojo sektoriaus duomenų atvėrimo, kovo 5 d. organizuoja viešojo sektoriaus atstovams skirtą renginį atvirų duomenų klausimais. Kartu su Informacinės visuomenės plėtros komitetu organizuojamo renginio tikslas yra pabrėžti svarbiausius žingsnius, kuriuos turi atlikti viešojo sektoriaus institucijos, pradėdamos ministerijos inicijuojamą atvirų duomenų reformą, pirmiausia – duomenų inventorizavimo ir atvėrimo procesus.  

„Atviri duomenys – tai puiki žaliava, kuri gali padėti sukurti daug naujų produktų ir paslaugų, palengvinančių kasdienį gyvenimą. Tiek viešasis sektorius, tiek verslas disponuoja milžiniškais duomenų ištekliais, o mes stovime didelių galimybių akivaizdoje – reikia sugebėti pasinaudoti šiais duomenimis, nes racionalus duomenų panaudojimas gali papildomai sukurti apie 2 proc. nacionalinio BVP. Ypač svarbu, kad duomenys būtų atnaujinami realiuoju laiku, o ne kas savaitę ar mėnesį. Tai sudėtingas technologinis uždavinys, bet mes, norėdami kurti progresyvią ir veržlią ekonomiką, neturime kito pasirinkimo. Atvėrus duomenis, viešasis sektorius tampa atviresnis inovacijoms, o verslas ar privatūs žmonės, sugebantys analizuoti ir apibendrinti duomenis, gali pasiūlyti racionalius sprendimus tiek privačiajam, tiek ir viešajam sektoriui. Iš to laimėtų kiekvienas“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.  

Tačiau viena kliūčių, trukdančių įgyvendinti reformą, yra ta, kad ne visi viešojo sektoriaus atstovai gerai suvokia ne tik naudą, kurią sukuria atviri duomenys, bet ir nežino, kokiais duomenimis institucijos disponuoja ar kokias technines jų atvėrimo priemones pasirinkti. Renginio metu bus ieškoma atsakymų į šiuos ir kitus klausimus.  

Ministrė įsitikinusi, kad Lietuvoje būtina įgyvendinti esminį lūžį – nuo iki šiol dominuojančių uždarų duomenų pereiti prie atvirų. O jeigu duomenys neatviri, turi būti labai aišku, kodėl taip yra (tai asmens duomenys, valstybės paslaptys ir pan.). Pasak A. Armonaitės, Europos Komisijos atlikti tyrimai rodo, kad 2016–2020 m. Europos Sąjungoje sukūrus 325 mlrd. Eur atvirų duomenų rinką vien 2020 metais sukurta 100 tūkst. darbo vietų.  

Atviri duomenys valstybei svarbūs ne tik ekonominiu, bet ir socialiniu požiūriu: taip skatinamas viešojo sektoriaus skaidrumo ir atskaitomybės principas, o atvirais duomenimis grįstas viešųjų paslaugų teikimas prisideda prie šių paslaugų kokybės gerinimo.  

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, siekdama efektyviai ir operatyviai reformuoti duomenų naudojimą, šiemet subūrė Atvirų duomenų darbo grupę (angl. Open Data Board). Tai nepriklausoma profesionalų grupė, sudaryta iš viešojo, privataus sektorių, akademinės bendruomenės atstovų ir atvirų duomenų entuziastų.  

Šios darbo grupės tikslas – patarti kokybės, bendradarbiavimo klausimais, padėti įvertinti prioritetus ir atvirų duomenų poreikį. Tikimasi, kad tokia profesionalų grupė padės atliepti šiuolaikinės rinkos poreikius, įvertinti aktualiausių duomenų poreikį bei priimti geriausius sprendimus atvirų duomenų srityje.

Pranešimą paskelbė: Mindaugas Grinius, Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija