BDAR sėkmės istorija – įveikti asmens duomenų apsaugos iššūkiai ir geriausios patirtys

2023 m. minime Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) 5 metų taikymo sukaktį. Tai teisės aktas, kuris įtvirtino ir padeda užtikrinti kiekvieno iš mūsų teisę į asmens duomenų apsaugą. Ši teisė ypač aktuali aktyviai gyvenant skaitmeninėje erdvėje. Be kita ko, BDAR padeda organizacijoms užtikrinti veiklos skaidrumą tvarkant klientų informaciją, vystant verslą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Per penkerius metus tiek daug išmokome, paaugome, sukaupėme ne vieną istoriją, kuria taip nekantru pasidalinti.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, siekdama puoselėti demokratines mūsų šalies vertybes ir pagarbą pamatinėms žmogaus teisėms ir laisvėms, ragina organizacijų atstovus ir partnerius, ypač duomenų apsaugos pareigūnus ir kitus asmenis dalyvauti išskirtinėje iniciatyvoje „BDAR sėkmės istorija“. Iniciatyvą remia Teisingumo ministerija.

Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu: „Esu tikra, kad pirmieji penkeri metai su BDAR mums davė daug. Tačiau bene svarbiausia yra tai, kad asmens duomenų apsaugą šiandien matome kaip vertybę. BDAR reguliavimas padeda apsaugoti asmens duomenis, tuo pačiu neužkirsdamas kelio visuomenės teisei žinoti bei verslo idėjų ir inovatyvių sprendimų plėtrai. BDAR sėkmės istorijos, kuomet išties yra užtikrinami visi reikalingi techniniai sprendimai, yra tai, kas stiprina BDAR taikymo praktiką, o kartu ir asmens duomenų apsaugą“.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos vadovė Dijana Šinkūnienė pabrėžia: „Kone kasdien tenka bendrauti su organizacijų atstovais įvairiausiais asmens duomenų apsaugos klausimais. Nuostabu, kad yra tiek profesionalų, įsigilinusių į asmens duomenų apsaugos sritį, todėl norėtume paraginti visus pasidalinti savo istorija plačiau“.

Galbūt BDAR paskatino Jus sukurti įrankį ar produktą, suorganizuoti išskirtinį renginį ar įtraukiančius mokymus, galbūt sėkmingai suvaldėte kilusią krizinę situaciją, o gal BDAR padėjo Jūsų organizacijai geriau suvaldyti vidinius procesus, diegti naują kultūrą ar tiesiog paskatino labiau įsiklausyti į savo darbuotojų poreikius. Dalinkitės savo sėkmės istorija, įkvėpkite aplinkinius!

Tiek nominuoti kitus, tiek būti nominuotas gali kiekvienas: organizacijos, jų atskiri atstovai ar komandos, konkrečių projektų ar produktų vystytojai, darbuotojai, tiesiog savo srities ekspertai ar asmenys, apgynę savo teisę į asmens duomenų apsaugą. Tai padaryti galite jau dabar užpildydami specialią anketą, skelbiamą Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos interneto svetainėje.

„BDAR sėkmės istorijų“ lauksime iki 2023 m. gruodžio 31 d., o išskirtinėmis pasidalinsime ir nugalėtojus paskelbsime 2024 m. sausio mėn. pabaigoje minėdami Duomenų apsaugos dieną.

Raginame dalyvauti ir dalintis savo istorijomis visus norinčius. Jūsų pateiktas istorijas įvertins Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos suburta vidinė komanda, Teisingumo ministerijos, universitetų ir kitų organizacijų atstovai.

Papasakokite „BDAR sėkmės istoriją“ čia>>

Pranešimą paskelbė: Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija