Profilaktiniai tyrimai – kodėl jie tokie svarbūs?

Kodėl kiekvienam reikėtų atlikti profilaktinius tyrimus? Kokius būtent tyrimus ir kokio amžiaus reikėtų atlikti? Kokią naudą mums teikia reguliariai atliekami tyrimai ir ar jie gali apsaugoti mus nuo ligų? Kodėl bijome jų?

Net ir tada, kai jaučiamės gerai, karts nuo karto verta pasitikrinti profilaktiškai. Daugelis ligų, ypač ankstyvosiose stadijose, beveik nerodo nerimą keliančių simptomų. Profilaktinių tyrimų dėka ligą galima nustatyti itin anksti ir išvengti sunkaus gydymo. Be to, anksti diagnozuota liga gali būti visiško pasveikimo priežastis.

Profilaktiniai tyrimai yra pagrindiniai rekomenduojamieji tyrimai, kuriuos turėtų atlikti kiekvienas suaugęs žmogus. Gyvename ne itin palankioje aplinkoje, nuolat skubame, patiriame stresą, nesirūpiname pakankamai savimi, nesimaitiname sveikai ir pilnavertiškai. Visa tai padidina riziką susirgti sunkiomis ligomis. Daugelis žmonių vengia atlikti tyrimus, grindžia laiko stoka, bet dažniausiai bijo aptikti ligą, todėl vengia profilaktinių tyrimų. Tačiau jie nėra skausmingi, bet efektyvūs ir atliekami greitai.

Reikėtų pabrėžti, kad jei šeimoje buvo vėžio susirgimo atvejų, esate vadinamojoje rizikos grupėje, todėl tikrai nevertėtų į profilaktinius tyrimus numoti ranka. Panaši situacija yra ir su intensyviai rūkančiais ar alkoholį vartojančiais žmonėmis – todėl tokiems žmonėms kasmet reikėtų atlikti prevencinius vėžio tyrimus. Čia galite sužinoti daugiau: https://www.placenta.lt/vezio-prevencijos-tyrimai/.

Tiek vyrai, tiek moterys turėtų vienodai atlikti profilaktinius tyrimus. Vyrams yra didesnė rizika susirgti plaučių ir storosios žarnos vėžiu bei lėtine obstrukcine plaučių liga nei moterims. Išskirtinai vyrams rekomenduojama reguliariai atlikti sėklidžių ir prostatos vėžio tyrimus.

Tuo tarpu moterys dažnai kenčia nuo mažakraujystės, migrenos, nuolatinio streso padarinių: miego sutrikimų ir depresijos. Vis dažniau moterys suserga širdies ir kraujagyslių ligomis. Išskirtinai moterims rekomenduojama atlikti krūtų ir gimdos vėžio tyrimus.

Jei esate rizikos grupėje arba jūsų šeimos ligų istorijoje yra vėžio susirgimo atvejų, nedelsiant kreipkitės pas savo sveikatą prižiūrintį gydytoją ir paprašykite nukreipti reikiamų tyrimų kryptimi. Nelaukite, kol pasireikš nerimą keliantys simptomai, nes gali būti per vėlu. Taip pat raginame motyvuoti savo šeimos narius ir ypatingai vyrus kreiptis pagalbos, kadangi statistiškai vyrai yra mažiau linkę rūpintis savo sveikata.