Lietuva siekia tapti palankiausia šalimi dirbtinio intelekto technologijų vystymui

Įsigaliojus naujajam reguliavimui – Europos Sąjungos (ES) dirbtinio intelekto (DI) aktui, Ekonomikos ir inovacijų ministerija rengiasi teikti Seimui įstatymų pakeitimų projektus, kurie padės pagrindus kuriant DI technologijų plėtrai palankią aplinką mūsų šalyje. Ministerija taip pat jau įgyvendina priemones, kuriomis siekiama proveržio šioje srityje.   

„Šalies informacinių ir ryšių technologijų sektorius yra vienas veržliausių regione, taip pat esame išugdę stiprią DI bendruomenę, taigi turime visas galimybes būti vieni iš lyderių vystant šią technologiją. Lietuva gali tapti DI inovacijų centru, kaip kad ir „fintech“ ar kibernetinio saugumo srityse. Mūsų tikslas – sudaryti palankiausią aplinką inovatyviems verslams kurti ir plėtoti DI sprendimus“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.    

ES, įgyvendindama skaitmeninę strategiją, pirmoji pasaulyje parengė DI veiklą reguliuojantį teisės aktą, kad užtikrintų saugią ir skaidrią šios technologijos kūrimo ir naudojimo aplinką. Įgyvendinant šį aktą, ministerija pateiks svarstyti pakeitimus, kurie numato dviejų nacionalinių institucijų įveiklinimą – Inovacijų agentūrai bus patikėtos notifikuojančiosios institucijos funkcijos ir agentūroje bus įkurta bandomoji DI reglamentavimo aplinka, o Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) bus priskirtos DI rinkos priežiūros institucijos ir bendro kontaktinio punkto funkcijos. 

Lietuvos DI ekosistema auga

DI strategiją esame parengę 2019 m. – Lietuva buvo antroji tai padariusi ES valstybė. Šioje strategijoje iškeltas tikslas tapti regiono lydere DI srityje ir įsitraukti į pasaulinę DI ekosistemą, taip didinant Lietuvos konkurencingumą.

Šiuo tikslu yra parengtas Lietuvos DI technologijų plėtros 2023–2026 m. veiksmų planas. Jame numatyta, kaip paskatinti proveržį Lietuvoje kuriant ir diegiant dirbtinio intelekto technologijas ir sprendimus. Svarbiausi uždaviniai – sudaryti sąlygas aukšto technologinio lygio DI inovacijoms ir stiprinti DI technologijų ekosistemą, taip pat skatinti DI diegimą ir naudojimą visuose sektoriuose, tarp jų ir viešajame sektoriuje.

Strategijos ir DI technologijų plėtros 2023–2026 m. veiksmų plano pasiūlymai integruoti į ministerijos parengtas priemones DI ekosistemos augimui ir DI technologijų plėtros finansavimui. 

„Jau ne vienerius metus tikslingai dirbame, kad Lietuvoje sudarytume visas sąlygas kurtis šią technologiją vystantiems verslams. Taip pat siekiame, kad kuo daugiau verslų diegtų DI sprendimus savo veikloje, ir ieškome sprendimų, kaip išnaudoti šią technologiją viešajame sektoriuje. DI gali paskatinti pažangą daugelyje sričių“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina. 

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra parengusi DI ekosistemai augti reikalingas finansines priemones. Praėjusiais metais paskelbtas 15 mln. eurų kvietimas startuoliams kurti sprendimus, paremtus pažangiomis technologijomis, tokiomis kaip dirbtinis intelektas, blokų grandinės, robotikos procesų automatizavimas. 

Taip pat viešųjų paslaugų skaitmenizavimui numatyta 110 mln. eurų, tarp jų ir sprendimams, kurie naudoja DI technologijas. Be to, suplanuota 35 mln. eurų priemonė, skirta sukurti skaitmeniniams lietuvių kalbos ištekliams, kurie reikalingi norint kurti ir pritaikyti DI sprendimus lietuvių kalbai, – šiais metais buvo paskelbti kvietimai šiems projektams.

Ministerija yra suplanavusi priemones DI inovacijų ir technologijų plėtrai viešajame sektoriuje. Už tai bus atsakinga Inovacijų agentūroje veikianti „GovTech laboratorija“, kuri, bendradarbiaudama su mokslo atstovais ir inovatyviais verslais, ieškos sprendimų, kaip išnaudoti DI potencialą ir išbandyti šių technologijų taikymą viešojo sektoriaus institucijų klausimams spręsti ir integruoti jas į viešąsias paslaugas.

DI akto įgyvendinimas Lietuvoje

Seimui priėmus pakeitimus, Inovacijų agentūra vertins atitikties vertinimo įstaigų (įmonių, mokslo ir studijų institucijų ar pan.), norinčių tapti notifikuotosiomis įstaigoms, atitiktį ES DI akto nustatytiems reikalavimams. Notifikuotosios įstaigos atliks didelės rizikos DI sistemų atitikties vertinimą ir sertifikavimą. Taip bus užtikrinta, kad į rinką patenkančios DI sistemos arba produktai, kuriuose integruotos šios sistemos, yra patikimi ir saugūs.  

Taip pat numatoma, kad Inovacijų agentūroje bus įkurta DI reglamentavimo bandomoji aplinka. Šioje aplinkoje bus skatinamos inovacijos ir sudarytos palankesnės sąlygos kurti bei testuoti DI sistemas, prieš pateikiant jas rinkai. Įmonės galės kreiptis į agentūros specialistus, kurie suteiks ekspertinę ir teisinę pagalbą dėl kuriamų sprendimų atitikties DI akto reikalavimams. Taip pat numatoma, kad bandomojoje aplinkoje įmonės turės galimybę išbandyti kuriamas ir diegiamas DI sistemas ir gauti prieigą prie reikiamos techninės infrastruktūros.  

Planuojama, kad RRT atliks dirbtinio intelekto rinkos priežiūros institucijos funkcijas. Tai reiškia, kad RRT vykdytų dirbtinio intelekto sistemų rinkos priežiūrą ir užtikrintų, kad į rinką patenkančios DI sistemos arba produktai, kuriuose šios sistemos integruotos, būtų patikimi ir saugūs.  

RRT taip pat atliktų bendro kontaktinio punkto funkcijas. Taip bus skatinamas bendradarbiavimas su kitomis rinkos priežiūros institucijomis, palaikomi ryšiai su visuomene, verslo atstovais ir tarptautiniais partneriais DI plėtros, saugos ir patikimumo klausimais.

Pranešimą paskelbė: Saulius Šimkevičius, Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija